Finanstilsynet la forrige tirsdag fram en ny rapport som er den første etter koronautbruddet var et faktum. Rapporten, Finansielt utsyn, omhandler konsekvensene om pandemiens dybde og hvor mye høyde man må ta for sterk og langvarig nedgang i markedet for næringseiendommer. Det er blitt utarbeidet to ulike tenkte scenarier for de norske bankene og i begge scenarioene blir det funnet betydelige utslag.
AKU-ledigheten
Det første scenariet som tar for seg konsekvensene av en kortvarig krise, er det anslått at AKU-ledigheten vil ende på 6,1% i løpet av dette året. Til neste år vil vi se en økning av denne opp til 7,8%. Det blir anslått at vi vil se en forholdsvis høy ledighet helt fram til begynnelsen av 2024. I det andre scenariet som tar for seg en mer langvarig pandemi-krise, blir det anslått at AKU-ledigheten vil stige raskere enn i det førstnevnte scenariet og vil ligge relativt høyt. Ledigheten anslås å ligge på rundt 9,0 % i løpet av neste år og avta til rundt 5,4% innen 2024.
Ny rapport spår en betydelig fallhøyde i eiendomsmarkedet
Fallhøyden i markedet for næringseiendommer er påfallende etter en lang periode med kraftig vekst i markedet. De konjukturfølsomme prisene vil oppleve et fall i framskrivninger med opp til 21% før dette året er omme. Den viktigste årsaken til dette er utvilsomt en sterk redusert aktivitet i markedet. Deretter blir det spådd at prisnivået på næringseiendommer vil holde seg stabile i både 2022 og 2023 før man igjen vil se en svak oppgang i markedet for 2024.
Mesteparten av andelen penger som de norske bankene låner ut er nettopp til eiendomsfirma. Det er også nettopp disse som vil bli hardest rammet av tapte leieinntekter og lavere priser på eiendommene generelt. Boligprisene vil også i dette scenariet falle med i overkant av 10% i løpet av de to første årene, og deretter få en relativ kraftig vekst i løpet av de tre siste årene i perioden.